« Ответ #11 : 12 Март 2012, 07:39:34 »
дещо з того, що вживають на Прикарпатті здавна(коли був малим, то пригадую, як весною спеціально ходив зі старшими збирати ці рослини для їжі, поки та городина проклюнеться, то вже перше поповнення вітамінів відбулося):
1. салати з первоцвіту:
У харчуванні
Первоцвіт весняний належить до цінних вітамінозних рослин, у листках його містяться вітамін С (400 — 500 мг%), каротин. Молоді листки використовують для приготування супів, борщів, салатів. У деяких країнах Європи культивують як салатну рослину.
2.щавель (салати, супи):
Звичайні види, поширені на кислих ґрунтах, переважно в північній півкулі, але їх було інтродуковано майже у всі природні зони. Багато видів є бур'янами, проте деякі (особливо, щавель кислий (R. acetosa)) вживаються для приготування страв, особливо супів та салатів.
3.Цибуля ведмежа (Allium ursinum), інші назви левурда, леверда, дикий часник, черемша
Молоді листки містять вітамін С і вживаються в їжу навесні як овоч чи приправа до різних страв.
Цибулю заготовлять і про запас, заквашуючи розрубаною на дрібні шматочки в банках і діжках, як капусту, або засушуючи[1]. Для засушування листя ріжуть на шматочки в 1 сантиметр довжиною, а цибулини - на чотири частини або на кружечки[1].
Черемша в Сибіру є важливим продуктом харчування: з черемші варять щі, печуть пироги з черемшовою начинкою; її заготовлюють на зиму в квашеному вигляді[1].